3 серпня 2023 р. у Центрі міської історії Центральної та Східної Європи відбулася розмова "ЖІНОЧІ ВИМІРИ МИНУЛОГО: ЯК ІСТОРІЯ СТАЄ РЕАЛЬНІСТЮ" про (не)нові і віднайдені смисли студій жіночої історії в умовах повномасштабної війни за майбутнє. Причинком до дискусії стала колективна монографія "Жіночі виміри минулого: уявлення, досвіди, репрезентації" під науковою редакцією Оксани Кісь, яка незабаром побачить світ зусиллями Центру міської історії та Української асоціації дослідниць жіночої історії за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля.

Започаткована на основі однойменної конференції, яка відбулася у червні 2021 року, книжка об'єднала 22 співавторки/а, чиї дослідження розкривають маловідомі сторони історичного досвіду українського жіноцтва у контексті панівних суспільних уявлень, правових норм, соціальних інститутів та узвичаєних практик відповідної доби і суспільної верстви (від кінця XVII до початку XXI століття). Публікація цієї книги під час війни стала особистим викликом для усіх причетних.

Що відбувається із дослідницею жіночих історичних досвідів, коли те, що вона вивчала, раптом стає частиною її власного реального життя? Як цей особистий воєнний досвід впливає на наші дослідження — як і про що ми пишемо, які питання до минулого ставимо, які нові відповіді віднаходимо в позірно знайомих джерелах? Що саме спонукає нас (не)продовжувати наукову працю під час війни, які аспекти дослідницької діяльності залишаються значущими і суттєвими, а які смисли (тимчасово чи перманентно) втрачено? До якої міри наші (наукові) тексти є також історичними свідченнями про цю війну? У чому полягає місія і відповідальність історикині/ка, яка/ий опинилася всередині історичних подій? Які теорії інтерпретації жіночих історичних досвідів (не)витримали випробування реальністю російсько-української війни і що це означає для студій жіночої історії в Україні і ширше?

До розмови доєдналися Олена Галета, професорка Українського Католицького Університету, Іванна Черчович, наукова співробітниця Центру міської історії, Мар'яна Байдак, старша наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України, за модерування Оксани Кісь, президентки Української асоціації дослідниць жіночої історії.

Запрошуємо переглянути повний відеозапис події!

2023.08.03 IMG 1556 1024x683

Додаткова інформація