Запрошуємо львів'ян до участі у панельній дискусії "Вивчення жіночого досвіду Другої світової війни: вихід за межі (не)відомого" в межах щомісячного методологічного семінару Відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України.

Women war book coverПід час дискусії буде презентовано щойно опублікований збірник наукових праць "Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні : Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства" за науковою редакцією Гелінади Грінченко, Катерини Кобченко та Оксани Кісь (Київ: ТОВ "Арт-книга", 2015).

Дискусія-презентація відбудеться 30 квітня 2015 року, початок о 16.00, у конференц-залі Інституту народознавства НАН України (проспект Свободи, 15, ІІ поверх).

Ознайомитися зі змістом книги можна тут

Учасницями дискусії будуть:

Оксана Кісь - к.і.н., ст.н.с., докторантка Інституту народознавства НАН України, президентка Української асоціації дослідниць жіночої історії

Катерина Кобченко - к.і.н., наукова співробітниця Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету ім.Т.Шевченка, членка правління УАДЖІ

Марта Гавришко - к.і.н., м.н.с. Інституту українознавства ім.І.Крип'якевача НАН України, наукова співробітниця Центру досліджень визвольного руху.

У ХХ ст. війни набули тотального характеру, а участь жінок у збройних конфліктах стала масовою. Друга світова війна в той чи інший спосіб зачепила мільйони жінок, вплинула на їхнє життя, докорінно змінюючи його усталений триб, завдаючи болю і втрат, змушуючи винаходити та використовувати різні стратегії виживання, пристосуватись і протидіяти її руйнівному впливові, працювати на межі сил, опановувати нові сфери, ставати до лав військових формувань і навіть брати до рук зброю. Утім, донедавна складний і неоднозначний жіночий досвід війни здебільшого залишався поза увагою істориків.Прагнучи вийти за рамки стереотипного бачення жінки в межах трикутника зрадниця-жертва-героїня,дослідники/ці розкривають складну  картину жіночого повсякдення в надзвичайних історичних обставинах: участь жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях і в умовах примусової праці в Третьому Райху, розкривають гендерну специфіку Голокосту, вивчають складні питання насильства над жінками та жіночої співучасті в насильстві у роки війни, аналізують особливості повоєнних репрезентацій жіночого досвіду війни. Сучасні феміністські підходи до вивчення теми “жінка і війна”дозволяють побачити війну не лише як трагедію, але й як можливість емансипації, провести межу поміж офіційною пропагандою та особистим досвідом, осягнути зв'язок поміж панівною гендерною ідеологією та військово-політичними рішеннями.

 

Boell logoВидання здійснене у співпраці Інституту народознавства НАН України, Української асоціації дослідників жіночої історії, Української асоціації усної історії, за фінансової підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.